THE TEAHOUSE

TeaHouse-East-Aspect-web

A small delicate building made at the start of an ouvre.  Constructed by hand from rare timbers and crafted with contemporary modified Japanese joinery techniques.  The building seeks to create a camp on a steep uninhabitable relatively pristine block of land on the side of a mountain surrounded by peace and tranquility.  It was entirely crafted in a workshop in the next valley and carried by hand to its site.  The pavilion founds on four large boulders manhandled into position and then drilled for stainless steel pins to be rammed home.  The timber posts were then each shaped to fit the stone and cored to slip over the pins and locked home.  The joinery then locked together in a traditional way.

Tsugu through joints with housings and shoulderings and locking half dovetails on the cross tenonbs were used for each of the three layers of beams into the corner columns.  Running tracks for the sliding wall and shoji panels were hand rebated into the floor and top sill beams and each was microprofiles with a slight convex radius and finished with beeswax candle wax for slip in the traditional way.

Many architects, architecture students, the owners and friends assisted in the process of carrying all the elements to the site and raising the frame over a weekend.

The floors have traditional japanes tatami mats and the internal envelope is made from shoji screens using twin skins of Dacron spinacher sail cloth.  The outer Amatao storm doors are insulated and corro clad for durabilty.

 The building has now survived two serious bushfires, its corro cladding reflecting the fiercest of the heat away and protecting the delicate structures within.

 Teahouse Joinery 4 Teahouse Joinery 3 Teahouse Joinery 2

Teahouse joinery

Teahouse joinery example

TeaHouse Entry

Teahouse from the entry

TeaHouse Logo Whitened



Leave a Reply